Proef eens een kunstboek


Boeken kunnen op heel veel manieren kinderen inspireren. Door een mooi verhaal te lezen, stap je in een nieuwe wereld en zie je hoe het is om iemand anders te zijn. En het hoeft niet bij lezen te blijven. Zo kan een stripboek aanzetten tot het verzinnen van een eigen stripverhaal en kan een klassieker als ‘De Kleine Kapitein’ van Paul Biegel inspireren tot het bouwen van een kartonnen schip.


Kunst maakt zichtbaar

De kunstenaar Paul Klee zei het heel mooi: ‘Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar.’ Een mooi boek mét of óver kunst, kan dus net die plaatjes inkleuren in ons creatieve brein die nog niet af waren. Waardoor je ineens snapt waarom je je voelt zoals je je voelt of dat je ook anders tegen een probleem aan kunt kijken. Dat is niet alleen heel waardevol voor kinderen, maar ook voor ouders. Proef daarom eens samen met je kind van een kunstboek. Daarna kun je samen iets gaan doen: naar het museum waarover je gelezen hebt of zelf een kunstwerk maken bijvoorbeeld. 


De leukste kunstboeken

De laatste jaren brengen musea en uitgevers steeds vaker kunstboeken uit; een goede ontwikkeling! Ze zijn er in veel soorten en maten: boeken over kunststromingen, over kunstenaars, over musea of over een bepaald materiaal. Omdat het lastig kan zijn een keuze te maken uit het grote aanbod, heb ik een selectie gemaakt van leuke kunstboeken voor kinderen en ouders. Van kijken tot maken en van experimenteren tot doen, alles komt aan bod. 

Nicoline van Slingelandt-Asselbergs
oktober 2019 


Nicoline heeft zich onlangs aangesloten bij de redactieraad van Mediasmarties. Ze is auteur en schreef onder andere de boeken Artie Farty (hét handboek vol kunstzinnige tips) en Artie Farty LAB (een receptenboek voor knutselmaterialen). Artie Farty wil ouders en kinderen laten zien dat zelf kunst maken en knutselen met zelfgemaakte materialen niet moeilijk is en wél heel leuk. Ontdek hoe kinderen naar kunst kijken en hoe je een museumbezoek met kinderen niet alleen overleeft, maar er zelfs een geweldig uitje van maakt. Doe ideeën op voor kunstzinnige zelfmakers en zie wat je allemaal kunt doen met kinderkunst. Dat prikbord raakt tenslotte ook eens vol… Wist je dat we op dit moment een te gekke kortingsactie hebben?